skrivmoster

Direktlänk till inlägg 29 augusti 2018

Mormors slitsamma liv i jämförelse med min "lyx" ..

Av skrivmoster - 29 augusti 2018 16:39

     Här är en bild på min mormor i unga år. Hon föddes 1888 och fick ett liv som inte blev lätt att leva. 

Min morfar dog alldeles för ung och lämnade mormor med tre barn varav det minsta, min mamma, var bara ett år. När den äldsta som var en flicka fyllde tio år så dog hon i sjukdom. Mormor kämpade och slet för brödfödan och för att klara av att fostra två barn ensam. 

Vill ni läsa mera så finns det i min bok "Flickan med änglahåret". 

 

Idag har vi en betydligt bättre back-up för de som blir ensamma med barnen. Det finns ekonomisk hjälp att få och även barntillsyn. Mormor hon jobbade om dagarna och barnen fick ofta klara sig själva med viss tillsyn av någon granne. Vi har maskiner för både disk och tvätt och mycket annat som underlättar. 

 

Jag tycker det är lyx att jag fort får undan disken så den inte syns och det ser tomt och välstädat ut på bänkar och i diskhon. Tvättmaskinen är guld värd för att inte tala om torktumlaren. Vi har kylskåp och frysskåp-box som vi fyller med det vi själva väljer. Det finns även en robot som dammsuger åt oss om vi inte orkar göra det själva. Likaså kan en robot klippa gräset utomhus. 

Någon handkraft behövs inte för att vispa grädde. Det sköter elvispen om. Hushållsassistenten jobbar med degen vi ska baka så den blir blank och välgjord. 

Vi har mängder av hjälpmedel. Snabbt blåser du håret torrt och i din frisyr med hårfönen och vissa har en plattång. Det finns jättefina duschkabiner med duschstrålar i olika färger, massage och jag vet inte vad. Toalocket behöver man inte släppa ner med en smäll för det går ner av sig själv. 

Ja jag har inte koll på alla olika finesser som finns i ett hem. Mina exempel är bara några. Vad jag menar är, att vi verkligen inte behöver slita ut oss. Vi behöver inte jäkta ihjäl oss. Ändå är det så mycket som tar tid och gör att timmarna inte räcker till. Dålig planering? 

 

Idag är jag lite irriterad eftersom jag har ont i en tand som jag lät laga för en tid sen. Hon kunde inte garantera nåt min tandläkare ... nej jag förstår det. Nu är tanden öm och nåt är fel. Jag lär väl inte klara mig från detta ... avskyr att dra ut tänder. Vi får se vad det blir av det hela. 

 

Nu blir det lite matlagning. Jag ska steka kycklingben som jag köpte idag. Har inte ätit "riktig mat" än så det är bäst att stoppa i sig en liten middag. 

 
ANNONS
 
Bosse Lidén

Bosse Lidén

30 augusti 2018 21:59

Du borde fått garanti på lagningen. Usch! Det är jobbigt att ha tandvärk. Hoppas det är bättre idag.
Intressant inlägg med att jämföra med hur det var förr och nu. Där finns mycket att diskutera runt. Min mormor föddes 1883.
Jag uppskattade att läsa din fina bok. Den bor numera i Visby.
Kram Bosse

http://bosseliden.wordpress.com

skrivmoster

31 augusti 2018 14:06

Tack! Så roligt att du hittade hit igen! Jag försöker att skriva då andan faller på och om jag har nåt i huvudet att bidra med. Kul att boken fick följa med på flyttresan. Jag är fortfarande helt hopplös med att få en bok läst. Har läst lite i sommar men utan engagemang. Hoppas på hösten/vintern att jag då kommer i min läshunger igen. Kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av skrivmoster - 30 september 2018 13:07


  Idag sjöng en liten tjej en sång ... "varför vara nöjd med många likes när det finns kärlek" ...  En hel del samlar på "likes" ... ju flera desto bättre. Visst, det är en bekräftelse, om det är sånt man söker. Det är bra mycket trevligare med ...

Av skrivmoster - 26 september 2018 10:16


  Idag är det ett förfärligt stormande. Det kommer kastbyar som är obeskrivliga. Jag känner att jag måste gå ut i eftermiddag och möta mitt yngsta barnbarn, som ska gå till mig från skolan. Hon är så liten och lätt att hon "kan blåsa bort" ... ...

Av skrivmoster - 25 september 2018 18:58


     Det är två dagar till julafton. Han hostar och hostar ... Jag kommer inte igång med julstöket. Något håller tillbaka min arbetslust. Han beslutar sig för att gå till vårdcentralen och få något för den jobbiga hostan. Hela julhelgen kan han ...

Av skrivmoster - 22 september 2018 10:28

  Ja nu gäller det att "hålla i hatten" för det blåser häftiga byiga vindar. På baksidan av huset där jag har mitt sovrum har natten varit lugn och jag har inte hört ett dugg. Här på framsidan är det blåsigt och ölandstoken snurrar nästan runt av ...

Av skrivmoster - 18 september 2018 09:56


  Nu kommer solen och temperaturen är på sommarläge! Vi skulle kunna få +22 gr idag hörde jag. Det låter ju bra!    Idag är det symötesdag och det vill jag inte missa. Vi har så roligt tillsammans och dessa timmar ger så mycket för både själ o...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se